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This month, we have selected the following baker’s dozen (13) questions
as the “Best of December 2013” answered by the engineering staff as part
of the NFSA’s EOD member assistance program.  If you have a question
(and you're a member of the NFSA), you can send your question to
eod@nfsa.org and we'll answer it as soon as we can.

It should be noted that the following are the opinions of the NFSA
Engineering Department staff, generated as members of the relevant
NFPA technical committees and through our general experience in writing
and interpreting codes and standards.  They have not been processed as a
formal interpretation in accordance with the NFPA Regulations Governing
Committee Projects and should therefore not be considered, nor relied
upon, as the official position of the NFPA or its Committees.

Question 1 – Densities for Dry Systems Protecting Storage

Section 12.5.2 in the 2013 edition of NFPA 13 says that you have to select
density/area criteria so that after you apply the 30% increase to the design
area, it does not exceed 3900 sq ft.  So how does this apply to Tables and
Figures that would put you over 3900 sq ft, even if you select the least
area of operation?  For example, Table 12.12.1.2(a), which is for pallets on
racks without solid shelves, says that the criteria for pallets stored 8-12
feet in height (for a wet system) is .60 gpm per sq ft over 3500 sq ft (using
high temp sprinklers).  If you increase this area by 30% for a dry system,
the area becomes 4550 sq ft.  Do we then drop the area back down to
3900 sq ft per section 12.5.2?

Answer: This is one of the poorly written sections in NFPA 13 and a
good example of how a group of people, doing the best that they can, don't
always develop a perfect document.  Many years ago, this section told
people to select density/area criteria so that after increasing the area for
dry pipe systems, the final area was below 6,000 sq ft.  Then, more
recently, all of the area/density curves were cut off at 3,000 sq. ft., which
when adjusted by 30% would not be over 3,900 sq. ft.  So, the section
was modified to drop the requirement down from 6,000 sq ft to 3,000 sq ft.

Unfortunately, the committee members forgot that there were density/area
criteria in some places in the standard (like tables and figures) that were
not curves and were not cut down to a maximum of 3,000 sq ft for wet
pipe systems.  This was just a simple mistake by the committee.  The
committee is taking steps to fix the problem in the 2016 edition by just
eliminating the section.  Since the truncation of the curves, it serves no
purpose.

When using the 2013 edition, you have to increase the design area for dry
pipe systems by 30%.  If the criteria for wet pipe systems causes the dry
pipe system criteria to be past 3,900 sq ft, then the design area will need
to go beyond 3,900 sq ft.  You can't ignore the fact that the standard
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requires the design area to be increased by 30% when you have a dry
pipe system.

Question 2 - Ordinary Hazard Space Converted to Light
Hazard

When an ordinary hazard space with standard response sprinklers is
converted to a light hazard space, do the sprinklers need to be changed to
residential or quick response?

Answer: It depends.  First, you need to determine why the space is
changing.  If it is changing due to a change in "Use Group" as defined by
the building code, then it will need to meet the rules for new construction
and (assuming that the code references a fairly recent edition of NFPA 13)
the sprinklers will need to be changed if the space is really light hazard. 
However, there is no rule that says that office spaces, assembly
occupancies, restaurant seating areas, or even residential areas have to
be protected as light hazard.  If you are protecting a building that used to
be some sort of ordinary hazard occupancy and now is going to be used
as an office, assembly occupancy, restaurant seating area, or even a
residential area, it can be protected as an ordinary hazard occupancy and
the standard response sprinklers can stay in place.  The closer spacing of
the sprinklers and greater discharge and water supply will make up for the
slower response characteristics of the sprinklers.

Question 3 - Listed Antifreeze

Are there any listed antifreeze products yet?  If not, can we still use
propylene glycol and glycerine in NFPA 13 systems?

Answer: There are no listed antifreeze products yet.  This means that in
NFPA 13 (and NFPA 13R systems) we are not allowed to design any new
antifreeze systems unless we happen to be using listed ESFR sprinklers
that are listed specifically to be used with antifreeze.

Question 4 - Continuous Obstructions

Is a column a continuous obstruction because it goes from the floor to the
ceiling?

Answer: No.  Section 3.3.18.1 of NFPA 13 defines a continuous
obstruction as, "An obstruction located at or below the level of sprinkler
deflectors that affect the discharge pattern of two or more adjacent
sprinklers."  A column only affects the discharge pattern of one sprinkler,
so it does not meet the concern of a continuous obstruction.

Question 5 - Quick Response Reduction

An extended coverage sprinkler that we are thinking of using on a job is
listed as a quick response sprinkler for light hazard and as a standard
response sprinkler for ordinary hazard.  Can we use it in an ordinary
hazard and take the quick response reduction because it has a fast
response link, even though it is not considered "quick response"?

Answer: No.  The sprinkler is not a quick response sprinkler in ordinary
hazard, so you can't take the quick response reduction when using it in
ordinary hazard.

Question 6 - Sprinkler Extenders in Earthquake Zones
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We appreciate your previous article on sprinkler extenders, and we wonder
if we are allowed to use them in earthquake zones?  NFPA 13 currently
does not allow the "revamping" rules that you mention in that article in
earthquake zones.

Answer: Yes, they can be used in earthquake zones.  Sections
8.15.20.4.4 and 8.15.20.5.4 of NFPA 13 prohibit the use of nipples less
than 1 inch in size for armovers.  It is important to point out that a nipple
coming straight out of a fitting to a sprinkler is NOT an armover, therefore,
these sections do not prohibit the use of brass inserts or sprinkler
extenders in earthquake zones.

The reason for the prohibition on armovers is a concern for the
unbalanced load of the sprinkler being offset to the side of the nipple
coming out of the pipe (see Figure 8.15.20.4.2).  In the arrangement shown
in the figure, if the nipple was ½ inch in size, the forces from an
earthquake might break such a thin nipple.  But if the nipple comes straight
down out of the fitting to a sprinkler, the forces are completely different
and much less of a concern.

The committee is taking steps to clarify this further in the 2016 edition. 
The most recent position of the committee supports the use of brass
inserts (sprinkler extenders) in earthquake zones.

Question 7 - Commentary and Text on 6-Inch Rod Rule

In the 2013 Automatic Sprinkler System Handbook (the text of the 2013
edition of NFPA 13 with additional commentary) the commentary on
section 9.3.5.5.10 states that the lateral sway brace requirements do not
apply to pipes supported by rods less than 6 in. long measured between
the top of the pipe and the point of attachment to the building structure. 
Specifically, the commentary reads, "For the 2013 edition, cross mains as
defined in 3.5.5 cannot use this exception and need lateral braces even if
short hangers are used." Is this correct? Also, Section 9.3.5.5.10
references section 9.3.5.3, is this correct?

Answer: No.  Both the commentary and the section reference are in
error.  The commentary is required by the NFPA to be written before the
final version of the text of the standard is complete.  In this case, the
committee was thinking of limiting the use of the 6-inch rod rule so that it
could not be used on cross mains.  The commentary was written during
that time.  But in the long run, the NFPA decided to continue to allow the
6-inch rod rule to be used on cross mains, but the commentary was not
updated.  The NFPA is aware of the problem and will hopefully correct it in
the next printing of the Handbook.

The section reference of 9.3.5.3 is incorrect.  This was the correct section
reference in the 2010 edition.  In the 2013 edition, the section got moved
to 9.3.5.5, but the section reference did not get updated.  The NFPA is
aware of this error and promises to publish an errata acknowledging it very
soon.

Question 8 - Shell Buildings and Hydraulic Calculations

Once a tenant moves into a shell building, do hydraulic calculations need
to be performed for the tenant improvements?  If so, where does NFPA 13
say that they need to be done?

Answer: Yes, hydraulic calculations need to be performed for the tenant
improvements.  Sections 23.3 and 23.4 of NFPA 13 require that hydraulic
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calculations be performed with specific details about the exact length of
pipe and existence of fittings, valves and other pressure loss creating
devices that are on the system.  These calculations are required to be
performed whenever NFPA 13 is invoked by a building or fire code. 
Sections 901.2, 901.4, and 901.4.1 of the International Fire Code require
that NFPA 13 be followed not only for new systems, but also when a
building is altered, remodeled or added to.

The sprinkler system is required to be, "extended, altered or augmented"
"in accordance with applicable standards".  In this case, the applicable
standard is NFPA 13, which requires the completion of hydraulic
calculations (unless the system complies with the pipe schedule rules).

Question 9 - Selecting Fire Pumps

We note from section A.4.8 of NFPA 20 recommends the selection of a
fire pump so that the flow demand of the fire protection system is between
90% and 140% of the rated flow of the pump.  Are we required to do this?

Answer: No.  A fire pump can be used to supply any fire protection
system between 0% and 150% of the rated flow of the pump.  Section
A.4.8 is in the annex of NFPA 20 and is not a part of the legally
enforceable portions of the standard.  This particular annex note is not
written very well.  It is intended to let the user know where the pump
reaches its maximum efficiency in terms of net pressure developed from a
specific horsepower input.  But this should not be confused with any
requirement to size the pump in any specific way.

The last sentence of this annex section does say that the pump is allowed
to operate at any point in its performance curve from shutoff (zero flow) to
150% of the rated capacity of the pump.

Question 10 - Low Suction Throttling Valve

Is a low suction throttling valve allowed on a fire pump system?

Answer: Yes.  In order to comply with NFPA 20, the low suction throttling
valve needs to be listed for fire pump service, it needs to be installed on
the discharge side of the pump (between the pump and the discharge
check valve) and it needs to have a sensing line connected to the suction
side of the pump.

Note that this is different from a low suction cut-off device.  Low suction
throttling devices do not completely stop the flow of water to the fire
protection system, which makes them much better than low suction cut-off
devices.  Low suction cut off devices are prohibited by NFPA 20.

Question 11 - Two Pumps in Two Separate Buildings

We are installing two different pumps in two completely separate buildings
on the same property.  The AHJ wants us to size the water supply so that
it can handle both pumps operating at the same time.  Is there something
that limits the water supply to one pump at a time?

Answer: Yes. Section 1.1.3 of NFPA 13 says that we only design fire
sprinkler systems for a single fire.  As long as the pumps serve completely
separate buildings, they are only required to deal with a single fire at a
time, not two different simultaneous fires.

Question 12 - Inter-control Wiring for Vertically Staged Pumps
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In a recent discussion on this subject, you indicated that inter-control
wiring between controllers for vertically staged pumps needs to be rated
for a fire resistance of 2-hrs or be run in 2-hr rated conduit.  We can't find
that in NFPA 20?  Where is it?

Answer: The requirement for protection of the inter-control wiring first
came into NFPA 20 in the 2010 edition as a TIA that was processed in
March of 2010.  A TIA is an emergency change to a document that is
made because the committee realized that they had left an important piece
of information out.  The TIA gets printed separately.  It is available for
download from the NFPA website.

The change should have been brought into the 2013 edition of the
standard, but it got caught up in the debate over whether pumps in series
need to be in the same pump room.  The NFPA process is rather complex,
but the end result is that the NFPA could not come to a consensus on the
answer to that question, so all of the material on the subject got thrown
out of the 2013 edition.  That means that the requirement to protect the
wiring when they are not in the same room got thrown out too.  But it’s an
important concept that should not get lost.  My guess is that the NFPA will
process another TIA soon to make it officially apply to the 2013 edition.

Section 10.5.2.5 of NFPA 20 requires some interconnection between
controllers for electric motor driven pumps where there are multiple pumps
that are responsible to work together, so you cannot just rely on water
pressure to start the pumps.  Section 12.7.2.4 handles the same situation
for diesel driven fire pumps.  Common sense would require that the inter-
control wiring be protected from fire as it is run through a building.

Question 13 - Draining Drum Drips

Is there a set frequency for draining drum drips?

Answer: No.  Section 13.4.4.3.2 of NFPA 25 states that drains are
drained after each system activation, before cold weather, and on an as
needed basis. The frequency with which the drum drip needs to be
emptied depends on the amount of condensate in the air in the dry system
and how quickly that condensate drops out of suspension from the air. 
The amount of condensate and the rate at which it drops out of
suspension is a function of the humidity of the air going into the
compressor for the dry system, the volume of the dry system, the
temperature of the air when it went into the system, the temperature of the
dry system, and a number of other variables.  It is too difficult to predict a
specific rate at which the drum drips would need to be emptied given all of
the different possible combinations of the variables listed above.
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